Imitationer med digitala tryck

Digitala tryck på keramiska plattor skapar naturtrogna imitationer. Under de senaste 15 åren har tekniken med digitala ink jet-metoder satt sin prägel på tillverkning och utbud. Metoden gör att man kan använda digitala bilder i extremt hög upplösning och trycka dessa på keramiken.
Föregångaren till dagens teknik byggde på ett enda screentryck och variationen i exempelvis marmor gick förlorad. Idag har de flesta produktionerna mellan 12-24 olika digitala mönster som används vid ett och samma tillfälla för att återskapa en så naturlig look som möjligt.
Vilket mönster som helst kan skannas in och tryckas. Återgivningen av mönster och kulörer är slående och det är därför svårt att ens kunna se skillnad mellan en imitation och ett äkta naturstens- eller trägolv. Fördelen med det keramiska materialet gentemot natursten eller trä är de tekniska egenskaperna som tåligare yta, slitstyrka och minimalt underhåll.
Bra och mindre bra imitationer? Hur ser du skillnaden?
Precis som med ett fotografi kan du avgöra kvaliteten genom att se om upplösningen är anpassad till förstoringen. Titta även efter variationer i plattorna för att få ett så bra resultat som möjligt.

0